ادریس آلی و آزاد شجاعی، دو شهروند کُرد اهل سردشت، به همراه رسول احمد محمد، شهروند اهل سلیمانیه اقلیم کردستان، از سوی شعبه دوم دادگاه انقلاب ارومیه به اتهام «جاسوسی برای اسرائیل» به اعدام محکوم شدند.
این حکم اعدام برای ادریس آلی، آزاد شجاعی و رسول احمد محمد، به اتهام «جاسوسی برای اسرائیل» توسط شعبه دوم دادگاه انقلاب ارومیه صادر شده است. اتهام جاسوسی برای اسرائیل و همکاری با سازمانهای خارجی معمولاً از سوی دستگاه قضایی جمهوری اسلامی برای فعالان، روزنامهنگاران، و یا افرادی که به نوعی فعالیتهای سیاسی یا حقوق بشری دارند، مطرح میشود و غالباً همراه با محاکمات غیرعلنی و بدون ارائه شواهد کافی صادر میگردد.
این موضوع واکنشهای حقوق بشری بینالمللی را برانگیخته و سازمانهای حقوق بشری بارها اعلام کردهاند که چنین احکامی در ایران بدون دادرسی عادلانه و دسترسی به وکیل مستقل صادر میشوند و نگرانکننده هستند. این وضعیت بازتابدهنده سرکوب گستردهتر ملیتها و اقلیتهای مذهبی در ایران، به ویژه کردها و سایر ملیتهای تحت فشار، به بهانههای امنیتی و سیاسی است.
ربط دادن این احکام سنگین به سیاستهای کلان جمهوری اسلامی، از جمله «انتقام سخت» که بهعنوان یک دکترین مقابلهجویانه علیه کشورهای مخالف ایران، بهویژه اسرائیل و آمریکا، مطرح شده است، منطقی به نظر میرسد. دستگاه قضایی و امنیتی ایران در مواردی تلاش کرده است اتهاماتی نظیر «جاسوسی برای اسرائیل» را به افراد مرتبط با ملیتها یا کسانی که در مناطق مرزی سکونت دارند نسبت دهد.
این اتهامات اغلب با هدف نشان دادن اقتدار امنیتی و ایجاد بازدارندگی داخلی و خارجی مطرح میشوند از سوی دیگر، جمهوری اسلامی از اینگونه اتهامات برای ایجاد فضای رعب و وحشت و همچنین پیامرسانی به قدرتهای خارجی استفاده میکند که اگر بخواهند با ایران در ستیز باشند، باید منتظر پیامدهای آن باشند. با توجه به حساسیت روابط ایران و اسرائیل و تاکید جمهوری اسلامی بر «انتقام سخت»، احکام اعدام برای افرادی که به جاسوسی برای اسرائیل متهم شدهاند، میتواند در راستای این سیاست قرار گیرد تا تهدیدی برای کسانی باشد که جمهوری اسلامی آنها را مخالف یا جاسوس میپندارد.